Everyday Life

Miért nehéz nőként középvezetőnek lenni

Egy nőnek számos nehézséggel szembe kell néznie a munkahelyén, főleg ha vezető beosztásban dolgozik.

Mint sok más nő, én is megtapasztaltam, illetve minden nap megtapasztalom ezeket a nehézségeket. Középvezetőként dolgozom egy kis cégnél, ami azt jelenti, hogy vannak olyan emberek a cégnél, akiket irányítanom kell. Ezeknek az embereknek pedig a kilencven kilenc százaléka férfi, jórészük idősebb nálam. Nem irodai munkát végeznek, hanem fizikait.  Mondanom sem kell, mennyi mindennel kell megküzdeni egy cégnél vezetőként, főleg akkor, ha mindezt nőként csináljuk.

Fotó: pixabay.com

Nemrégiben elgondolkodtam (érdekes, hogy tíz év alatt még jobban nem gondoltam ebbe bele), mik is azok a nehézségek, amik megbonyolítják egy női vezető életét a munkahelyén.

Kezdjük azzal, hogy egy nő alapjáraton is alacsonyabb szintről indul, mint egy férfi. Nehezebb bebizonyítania, hogy igenis, ér annyit, mint egy férfi kolléga, ha nem többet.

De mi van, ha a felettesünk férfi. Nem elég bebizonyítani, hogy igenis értünk ahhoz, amit csinálunk, folytonosan szembesülni kell azokkal a megjegyzésekkel, miszerint vannak olyan dolgok, amikhez mi nem értünk (a főnök szerint persze), éppen ezért be sem vonnak minket egy-egy projektbe. Folyamatosan az eszünkbe juttatják, hogy mi csak nők vagyunk, ezért csináljuk a megszokott kis dolgunkat, ne akarjunk új dolgokkal megismerkedni, ne adj isten új dolgokat tanulni.

Fotó: pixabay.com

Aztán ott vannak a dolgozók, akiket irányítani kell nap, mint nap. Lavírozni a főnök, és a nő szerepe között. Ha próbálsz nőnek megmaradni, vagyis nem úgy öltözködsz, mint egy férfi, már buktál a szerepedből. Vagyis ahhoz, hogy egy kicsit komolyan vegyenek, az első lépés, hogy próbálj meg kevésbé nőiesen öltözködni.

A következő fennálló probléma, amikor utasításba kell adni valamit. Határozottnak, magabiztosnak kell lenni, még akkor is, amikor a világ összes nyűgje a nyakadon van, és leginkább begubóznál otthon a pihe puha takaró alá. Nem mutathatsz gyengeséget, akkor sem, ha épp úgy görcsölsz, hogy majd kiszakad a hasad, mert amint gyengeséget szimatolnak, már kevesebbet fogsz érni a szemükben. Ha nem vagy határozott, talpraesett, elvesztél.

 Meddig mehetsz el a kedvességgel? Amikor egy férfi főnök odamegy beszélgetni a beosztottjaihoz, jó fejnek tartják, aki foglalkozik a dolgozókkal, nem csak dirigál nekik. Egy kis cégnél meg pláne. Ha nőként nem kérdezed meg, hogy vannak, ha csak kiadod a munkát és slussz, akkor bunkónak, „fapicsának” fognak tartani, aki túlságosan fenn hordja az orrát, és nem ereszkedik le az ő szintjükre. Tehát érdemes azért normális főnök-beosztott viszonyt kialakítani. Ha viszont túlzásba viszed a beszélgetést, akkor megint csak ott tartunk, hogy megmutatkozhat a sebezhetőséged, ami ugyebár, ahogy az előbb is írtam, nem túlzottan jó dolog.

Fotó: pixabay.com

Mivel férfiakról van szó, alapjáraton nehéz az ügy, hiszen el kell fogadtatni magad, mint női főnök, ki kell vívni a tiszteletet. Amikor idősebbek is, mint mi, dupla olyan nehéz, mert az idősebbeknek (főleg a férfiaknak) nehéz elviselni, ha nem csak nőként, de még kis fiatalként is dirigálsz nekik.

Summa summárum, miért nem lehet egy nő a munkahelyén is nő?! Miért kell állandóan lavírozni, egyfolytában összpontosítani a szerepekre. Iszonyatosan megterhelő így végigvinni a napot, bár igaz, egy idő után beletanul az ember az állandó váltogatásokba. Reggel, amikor felkelek, még anya vagyok, miután leteszem a lányomat az oviban, és beérek a munkahelyemre főnök és beosztott egyszerre, kilépvén onnan ismét anya, este pedig feleség.

Fotó: pixabay.com

Még jó, hogy egy nő mindenre képes. 😀

 

Van hasonló tapasztalatotok? Esetleg hozzátennétek még valamit ahhoz, milyen nehézségekkel kell megküzdenünk nekünk, nőknek, ha vezető beosztásban dolgozunk?

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!