Everyday Life

Töltött burgonya

Az idén elhatároztam, hogy több receptet fogok kipróbálni, nem hagyatkozom mindig a szokásos ételekre, amiket állandóan készíteni szoktam. Az első ilyen recept, amit ki fogok próbálni a következő hétvégén a töltött burgonya. A töltött burgonya a téli zöldségételek közé tartozik, így jelenleg pont megfelel ennek az időszaknak.

Nagyon könnyű, és hamar elkészíthető ételről beszélünk, hiszen az előkészületek mindössze 20 percet vesznek igénybe, maga a sütés (amikor ugyebár nem kell a tűzhely előtt állni) pedig 1 óra 15 perc.

Íme, az elkészítése, remélem nektek is tetszeni fog! 🙂

Fotó: pixabay.com

 

Hozzávalók:

  • 8 nagy, keményebb húsú, egyforma méretű burgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés szikkadt kenyérbél
  • 1 pohár tej
  • 150 g kolbászhús
  • kakukkfű, vagy más zöldfűszer tetszés szerint
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • 8 vékony szelet baconszalonna
  • vaj
  • só, bors

 

Elkészítése:

A burgonyákat szabályosra formázás után hámozzuk meg. Mossuk meg, majd az egyik oldalukat vágjuk egyenesre, hogy majd könnyebben megálljanak a tepsiben. A másik oldaluk felső harmadát szintén vágjuk le. A lehető legmélyebben vájjuk ki őket, de ügyeljünk arra, hogy sehol ne lyukadjanak át. Ehhez használjunk speciális zöldségvájó eszközt, vagy egy élesebb oldalú kiskanalat.

Ezután készítsük el a tölteléket. Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát. A kenyérbelet morzsoljuk szét, áztassuk a tejbe, majd nyomkodjuk ki. Keverjük össze az egészet a kolbászhússal, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjunk hozzá zöldfűszereket, és apróra vagdalt petrezselymet.

Fotó: pixabay.com

 

Miután ezzel elkészültünk, töltsük a masszát a burgonyákba, de ne tömködjük meg túlságosan. A tetejét egy kicsit púpozzuk meg, mivel a kalap ráhelyezése után látszódnia kell egy töltelékcsíknak. Tegyük a töltelék tetejére a kalapot, de ne nyomjuk rá erősen, mert esetleg kicsordul a töltelék. A fedelek jobban a helyükön maradnak, ha a közepüket szintén kivájjuk.

A végén minden burgonyát tekerjünk körbe 1 szelet szalonnával, majd helyezzük egy alaposan kivajazott, tűzálló tálba. 200 fokos sütőben süssük 1 óra 15 percig, csak a szalonnának kell igazán megpirulnia.

 

Ez az adag négy személyre elegendő, tálalhatjuk ebédre, vagy akár vacsorára is.

TIPP: ha főfogásként tálaljuk, nagyon jól megy hozzá a zöldségleves, utána pedig az alma jóasszony módra.

Szeretitek a töltött dolgokat? Van esetleg hasonló könnyen elkészíthető receptetek? Milyen ételeket szerettek főzni? A könnyen elkészíthetőeket, vagy szeretitek ha van kihívás a dologban? 🙂

 

 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!