Everyday Life

Mekkora szava van az óvónőknek?

Csupán véleményt alkothatnak, vagy kötelezhetik is szülőket?

Egy velünk megtörtént eset kapcsán kezdtem el gondolkozni azon, vajon mekkora szava van az óvónőknek a szülőkkel szemben? Mire kötelezheti a szülőt – ha egyáltalán kötelezheti bármire is – és mire nem. Miben tehet javaslatot, miben nem?

Történt ugyanis, hogy az egyik óvónő mindenáron ki akarja vetetni a kislányom orrmanduláit, mondván nagyon horkol alvásnál, illetve úgy vette észre, nem igazán hall a fülére már. Tény és való, amikor náthás mindig is horkol, én is horkolok olyankor, a férjem is. Hallását én is észrevettem, említettem a háziorvosának, aki azt mondta a náthától van, mert kezd erezett lenni a füle. Kapott rá orrspray-t, eddig minden alkalommal rendbe jött neki, még sosem volt középfül gyulladása.

Fotó: pixabay.com

 

 

Az elmúlt héten itthon volt betegen, figyeltem mind a délutáni, mind az éjszakai alvásnál, és azt kell, hogy mondjam, nem horkolt. Olyannyira nem, hogy néhányszor még be is mentem a szobájába megnézni, egyáltalán lélegzik-e. A hallása is javult, ahogy a náthája.

Amikor anno először említette az óvónő, hogy ki kellene vetetni a gyerekem orrmanduláit, egyből konzultáltam a háziorvosával, aki kikérdezett, majd megállapította, hogy mivel a gyerek csak akkor horkol, amikor náthás, illetve légzési nehézségei nincsenek alvás alatt, nem indokolt az orrmandulák kivétele. „Légzési nehézség”, ami nem igazán mondható nehézségnek, illetve köhögés szokott fellépni, amikor el van dugulva az orra, szopizza az ujját, így a száján nem tud levegőt venni, és lecsorog a váladék a torkán. Tehát a nehézségek akkor vannak, amikor nem a száján veszi a levegőt, hanem mindenáron az orrán akarja, mert hát annak az ujjacskának ugyan hol máshol van a helye, mint a szájában. 🙂

Fotó: pixabay.com

 

De visszatérve…  amikor fogadóórán voltunk, nyomatékosan felszólított minket, hogy ne csak a háziorvossal beszéljek, hanem vigyem el fül-orr gégészetre is a gyereket. Persze eleget teszek ennek a kívánságnak, több szem többet lát, nem árt azért megnézetni, de mi lesz, ha ott is azt mondják, hogy nem kell kivenni a mandulákat? Csak azért vetessem ki, mert az óvónő is kivetette az ő gyerekének? Akkor minden télen ez lesz? Nyilván ha ki kell vetetni, kivetetem, de azért megvan annak az oka, hogy azok a mandulák ott vannak, ahol vannak.

Mindenben egyet kell érteni az óvónőkkel? Mindenben igazuk van? Ha én nem értek egyet, mert úgy látom, hogy nem indokolt a kivétel, akkor megsértem a véleményüket? Melyek azok a dolgok, amikben véleményt alkothat, és mik azok, amikben kötelezhet is? Meddig mehet el egy szülő a véleménye kinyilvánításában?

 

Az orrmandulákról már írtam egy bejegyzést, ITT  tudjátok elolvasni.      

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Klára Kunszabó says: (előzmény @Aladár Molnár)

  Mint szakember szolnék a cikkhez:Először is minden tiszteletem az óvónőért aki ilyen indulatos környezetben is felvállalja, hogy tanácsot ad a szülőnek. Az óvónő korrekt tanácsot adott.Feltételezem,hogy Ő egészséges állapotban látja a gyermeket és észleli, hogy nem kap jól levegőt, horkol és visszatérően észlelte nagyothallását. Tudni kell,hogy a nátha idején vissza-visszatérő nagyothalláskor is fülgyulladása van a gyermeknek, legfeljebb nem gennyes! Ilyen panaszok esetén fül-orr-gégész kell,hogy lássa a gyermeket megelőzendő a maradandó halláskárosodást. Kedves anyuka javaslom,hogy az ilyen indulatos megjegyzések ellenére is tudjon jól dönteni gyermeke érdekében és hallgassa meg a fül-orr-gégész specialista tanácsát.

 2. Klaudi says:

  Alap járaton nincs gond sem az óvodával, sem az óvónőkkel, hála isten nagyon lelkiismeretesek mindenben, csak most úgy érzem ebben egy kicsit túlbuzgók 🙂 Elég határozottnak tartom magam ahhoz, hogy kiálljak a gyerekemért, és ne hagyjam magam befolyásolni. Mivel most léptünk be még csak az “oktatási rendszerbe”, vagy nevelési rendszerbe ha úgy tetszik, ezért is érdekelt, hogy mibe szólhatnak bele az óvónők, és mibe nem. Összeveszni egyenlőre nem szeretnék velük, mert a gyerekem is nagyon szereti őket, és nekem sincsen velük bajom, minden másban megértjük egymást. Azt már látom viszont hogy megkezdődött a folyamatos küzdelem, amikor a saját igazamért kell kiállnom mind az óvónőkkel, majd utána a tanárokkal szemben néhány dologban. Nyilván nézi a többi gyereket is, azonban nem gondolnám, hogy a másik 15-20 gyerekből nincs olyan, aki nem köhög alvás alatt például, ami esetleg zavarhatja a többieket. Most már végre nem náthás, és nem horkol, de azért orvoshoz még elviszem, nézzen rá, abból nem lesz hátrányunk. Mindenki megnyugszik legalább 🙂

 3. Barna Fehér says:

  Talán az óvónő 15-20 másik gyerekre is gondol.
  Mellesleg hányszor elmondhatná bármelyik óvónó, tanító, tanár, mint ez a “kedves, öntudatos” anyuka, hogy “én orrba verném”! Mármint az így beszélő szülőt! Mit képzelnek az ilyen okos, bátor, felkapaszkodott senkik, akik persze mindenről így beszél/het/nek,mert joguk van hozzá! Persze a gyerek ezt tanulja otthon…

 4. Sándor Poór says:

  A gyermek egészségéért a szülő felel elsősorban. Tanácsot hallgassa meg, és tegyen SAJÁT BELÁTÁSA SZERINT. A szakorvos tudja, mi a tennivaló, mi az, mit “elnő” a gyermek, és mi az, amit azonnal rendezni kell.
  AZ ÓVÓNŐ NEM HATÓSÁG!!!
  Tanácsot adhat ilyen esetben, DE NEM KÖTELEZHET.
  Az már a személyiségi jogba való beavatkozás.
  Ennyi a véleményem.

 5. Anna Kernya says: (előzmény @Mária)

  Az óvónőnek, mindenhez joga van, a szülőnek kötelessége! Mifelénk így járja, mert félek,
  hogy különben “nem szeret” óvodába járni a kölök.

 6. Mária says:

  Én orrba verném. De nagyon. Akkor foglakozhatna a saját orrmandulájával. Komolyra fordítva visszautasítani nagyon határozottan, vagy másik óvoda. Szerintem aludni szeretne ő is, és ebben zavarja a horkolás.

 7. Méhecske says:

  Kedves Klaudi!
  Ez most ugye nem komoly? Márhogy hagyod, hogy a saját gyermeked orvosi dolgaiba egy óvónő beleszóljon? Elmondhatja a véleményét (mondjuk egyszer), de a Te döntésed, sőt, jogod, hogy mit kezdesz a problémával, főleg, hogy lelkiismeretesen elvitted orvoshoz. Figyeled őt, és szülőként megteszed, amit kell. Az orvos talán jobban tudja, mint az óvónéni… Ne hagyd magad, mert az ilyen szeret uralkodni másokon, ráerőltetni a saját vaskalapos véleményét másra.
  Az én lányomat nem akarta engedni a közösségbe herpesszel az óvónő… (minden második héten herpesze volt az ovis mosogatásoktól!) Végül már csak orvosi igazolással vihettem be, amikor kijött a herpesze. (nonszensz, mert az orvosnál is rengeteg időt kellett ezért eltölteni…Elvesztettem volna a munkám, ha 2 hetente otthon maradok ezért vele. Aztán nagy szerencsémre jött egy másik óvónő, aki szintén herpeszes volt, így megértő is a problémával kapcsolatban! Szóval csak legyél határozott, állj ki magadért, de főleg a gyermekedért!

 8. Aladár Molnár says:

  Kedves Anyuka!

  Eszébe ne jusson kivetetni a gyerek orrmanduláját!
  Az óvónő ne adjon ilyen tanácsokat, ő egyébként sem szakember ebben a kérdésben. Arról nem beszélve, hogy messze túl lépi a hatáskörét. Meddig kell még szenvednie a gyereknek ebben az óvodában?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!