Everyday Life

Tényleg olyan jó ötlet az egyetem?

Mihez tudnak kezdeni a fiatalok egy diplomával, és egy OKJ-s képzéssel?

Amikor gimnazista voltam, a csapból is az folyt, hogy ha az ember vinni akarja valamire, akkor bizony tovább kell tanulni, főiskolára, egyetemre kell menni. Ebből persze az következett, hogy én is szót fogadtam, és elmentem továbbtanulni. Mi lett a vége? Van egy diplomám, és még az életben nem dolgoztam a szakmámban, megmondom őszintén már nem is szeretnék.

Amikor friss diplomásként el akartam helyezkedni, nem tudtam. El kellett volna költöznöm messzire, amit én nem nagyon akartam akkor. Most így tíz év után már máshogy gondolom persze. Mivel nem tudtam elhelyezkedni, más állást választottam, amit szintén nagyon szeretek, szóval ilyen téren nem bántam meg, hogy nem az eredeti szakmámban dolgozok. Ehhez viszont nem kell diploma, mindössze egy tanfolyam, és még a fizetés is jobb, mintha maradtam volna a szakmámnál.

Fotó: pixabay.com

 

Tíz év alatt elvégeztem még pár OKJ-s tanfolyamot a diplomám mellé, így hála égnek több lábon állok az életben, de ha újrakezdhetném, nem biztos, vagyis de, biztos, hogy nem mennék egyből fősulira. Előbb elvégeznék valamilyen tanfolyamot, és csak utána valamikor mennék főiskolára.

Amit a mostani felsőoktatásban észrevettem, hogy rengeteg olyan szak van, amivel semmihez nem tud kezdeni itt az ember. Csak azért, hogy elmondhassam, van egy diplomám, nem mennék egyetemre. A mostani világban sokkal többet ér szerintem egy tanfolyam, amivel aztán el is tud helyezkedni az ember, és utána még mindig ott van a lehetőség, hogy továbbtanuljon, hiszen diplomát bármikor szerezhetünk, de állást nem biztos. Igaz van diplomám, de ha nem lenne akkor sem érnék kevesebbet, én tudom, hogy ki vagyok, mire vagyok képes, diploma nélkül is intelligens, önálló nő lennék, ez pedig csak egy plusz. Illetve nem minden diplomás intelligens, mint tudjuk.

Fotó: pixabay.com

Igaz még van pár év addig, de lassan a kislányom is elkezdi az iskolát.  Néha előreszaladok az időben, és elgondolkodom, mi is lenne a legjobb számára. Azt már tudom, hogy nem fogom erőltetni a főiskolát, ha OKS-s tanfolyamot szeretne előbb végezni – persze olyan szakmában, amivel érvényesülni is tud – akkor áldásomat adom rá. Ha külföldre szeretne menni dolgozni, ott is könnyebben érvényesül először egy ilyen papírral, mint a diplomával, hiszen diplomásként, hacsak nem orvos vagy nővér az illető nagyon szigorú követelmények vannak, hogy felvegyenek egy adott munkakörre.

Így látom most. Aztán mire odajutunk, megint eltelik tíz év. Nem tudom akkor hogyan fogom gondolni, de most, jelenleg azon az állásponton vagyok, hogy nem minden a diploma, sokkal nehezebb egy diplomásnak elehelyezkedni, mint egy olyan fiatalnak, aki “csak” egy tanfolyamot végzett.

 

Ti mit gondoltok, ki van most könnyebb helyzetben? Egy diplomás, vagy egy OKJ-s végzettséggel rendelkező fiatal? Egyből menjen mindenki egyetemre, vagy ráér az később is ha úgy gondolja az ember? 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!