Everyday Life

Fontos dolgok, amire a gyerekek taníthatnak minket

A felnőttek számtalan dolgot megtanulhatnak a gyerekektől, az alábbiak azonban igazán fontosak. 

Nagyon sok helyen olvastam már, hogy a gyerekek azért születnek olyannak, amilyenek, mert meg szeretnék tanítani valamire a szüleiket, a felnőtteket. Mióta szülő vagyok, látok ebben némi igazságot, hiszen a gyerekekben még olyan alapvető értékek találhatók meg, amik lehet, hogy már rég kivesztek egyes felnőttekből.

Sokan csak legyintenek, hogy ugyan már mire taníthatna egy gyerek egy felnőttet? Hiszen mi tanítjuk őket az élet dolgaira. Pedig ha egy kicsit odafigyelünk, akkor igenis rengeteg dologra megtaníthatnak úgy, hogy észre sem vesszük. Mire gondolok? Elmesélem, nekem miket tanított már meg a kislányom, mióta megszületett. 🙂

Először is megtanított arra, hogy mi is az a feltétlen szeretet. Arra, hogy elfogadjam az embereket olyannak, amilyenek, ne akarjam megváltoztatni őket, olyannak szeressem őket, amilyenek. Aztán ha nem tetszik amit látok, akkor persze lehet szelektálni. Nem muszáj mindenkivel jóban lenni, hiszen alapvetően mások vagyunk, de ne akarjunk már mindenkit a saját képmásunkra formálni. Ő elfogad engem olyannak, amilyen vagyok, én is elfogadom őt olyannak, amilyen.

Fotó: pixabay

 

A következő dolog, amire egy gyerek megtaníthat, az empátia. Hihetetlen, hogy mennyi empátiával rendelkeznek a gyerekek. Hiába három és fél éves a kislányom, már most zokog, ha esetleg olyan rész van egy mesében, ami elszakadásról, megbánásról szól például. Nagyon gyorsan tud azonosulni mindenkivel, szinte átveszi mások rezgéseit. Előfordult, hogy reggel az oviban csak azért elkezdett sírni, mert egy másik kis ovis társa sírt, hogy nem akar bemenni a csoportba, ő pedig megsajnálta. Mondjuk ez nem egy olyan dolog, amire megtanított, mert én is ilyen vagyok, képes vagyok egy könyvön fél órát bőgni, filmekről meg ne is beszéljünk. :)) Férjem ugyanez, egy filmen ő is képes elsírni magát, ha szomorú rész van, úgyhogy tőlünk duplán örökölte az empátiát. 🙂 Szóval ez egy kicsit kilóg a sorból, de mindenképpen fontos dolog.

Megtanított arra, hogy az apró dolgoknak mennyire lehet örülni. Akár egy csokinak, egy fagyinak. Látnotok kéne az arcát, amikor csokit kap, pedig isten az atyám nincs megvonva tőle, szinte minden nap kap egy csokit. 🙂 Mégis úgy tud neki minden nap örülni, mintha a lottó ötöst nyerte volna meg. 🙂 Arról már nem is mesélek, mit le nem rendezett a hétvégén, hogy buszra ülhet. 😀 Egy órán keresztül ujjongott, és kiabálta, hogy buszozhat, pedig csak egy kisbuszról volt szó, még csak nem is helyi járatról. Nekünk, felnőtteknek is értékelnünk kell az apró dolgokat, minden olyan dolgot, ami örömet okoz számunkra. Ehhez kapcsolódik a következő dolog.

Megtanított, hogy a boldogság mindennapos dolog is lehet. Minden nap van valami, vagy történik valami olyan, aminek lehet örülni, amiért boldogok lehetünk. Azonban mi felnőttek hajlamosak vagyunk a sok tennivaló mellett elsiklani ezek felett, és már észre sem vesszük, mennyi jó történik velünk egy nap leforgása alatt. Na jó, hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden nap happy, de ha odafigyelünk, egy valami biztosan történik, ami boldoggá tesz minket, aminek örülni lehet. Mondjuk ha süt nap, vagy ránk mosolyog valaki, kedves valaki velünk. Ilyen apróságokra gondolok. 🙂

 

Fotó: pixabay

 

A végére hagytam a számomra legfontosabbat, ami nem más, mint élvezni az életet. Pont tegnap esett meg, hogy a kislányom még este 7-kor is játszani akart egy kicsit, amikor menni kellett volna fürdeni. Életem próbált minél több időt kihasználni a napból, minél többet játszani. Láttam rajta hogy fáradt, szinte már leragadtak a szemei, de akkor is, a játék az fontos volt neki. Ahogy figyeltem őt, arra döbbentem rá, hogy nekünk felnőtteknek is ki kell hozni mindent egy napból. Hiába vagyunk fáradtak, ne sajnáljuk az időt semmire. Használjuk ki most például a jó időt, menjünk sokat a szabadba, csináljuk azt, amit szeretünk. Persze nem azt mondom, pihenni is kell, de ha tudjuk, akkor kössük össze a kellemeset a hasznossal. Használjuk ki a napot ahelyett, hogy egész nap feküdnénk. Néha lustizni is kell, de ne ez legyen a fő tevékenységünk. Élvezzük az életet! 🙂 

 

Mit gondoltok, mik azok a dolgok, amire még egy kisgyerek megtaníthat minket, felnőtteket?

 

 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!