Everyday Life

Ezt tedd, ha csemetéd elkezdi felfedezni a testét

Teljesen normális, fogadd el.

Előbb-utóbb minden kisgyerek elkezdi felfedezni saját testét, azonban nem mindegy, hogy mi, szülők, hogyan reagálunk erre. Nálunk is beköszöntött ez a korszak, mégpedig a kislányom három éves kora körül. Az, hogy meddig tart, szerintem gyerekenként változó.

A test felismerése, felfedezése olyan 5-6 éves korig is eltarthat, azonban maga a maszturbációs időszak – igen, valójában erről van szó – egy hamar lezajló folyamat. Nagyon fontos hogy megértsük, nincs ebben semmi szégyellni való, a lehető legtermészetesebb dologról beszélünk. Ez is csak egy fejlődési szakasz, akárcsak a többi.

Aki jártas egy kicsit a pszichológiában, annak nem ismeretlenek Freud pszichoszexuális szakaszai, azok közül is jelen esetben a fallikus szakaszról beszélünk. Magyarul, megjelenik a gyerekben a szexuális érdeklődés, először a saját teste, majd később a másik nem iránt is.

 

Fotó: pixabay

 

Annyiban különbözik ez a serdülő -, és felnőtt korban végzett önkielégítéstől, hogy míg ők tudják, mikor és hol van ennek a helye, addig a gyerek nincs még tisztában ezzel, ezért meg kell “tanítani rá”. Ő egyszer csak azt veszi észre, hogy jó érzést vált ki belőle, amikor a nemi szervéhez nyúl. Utána ez miatt az érzés miatt aztán többször is meg fogja ismételni a viselkedést.

Előfordulhat, hogy mi, szülők, észre sem vesszük, amikor gyerekünk keresztül megy ezen az időszakon, mert a kicsi nem csinálja nyilvánosan. Nálunk nem így történt. Pontosabban csak részben, ugyanis előttünk simogatta magát, mások előtt nem. Mi olyankor úgy tettünk, mintha nem látnánk semmit, nem kommentáltuk a dolgokat, nem mondtunk ezzel kapcsolatban egyáltalán semmit. Ha jól emlékszem, körülbelül pár hét alatt vége is lett ennek az időszaknak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy jól reagáljuk le az ilyen helyzeteket, ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot. Például, ha rossz cselekvésként állítjuk be a maszturbációt, annak akár olyan következménye is lehet, hogy később nem lesz teljes a szexuális élete, nem fogja tudni megbeszélni a párjával, hogy neki mire van szüksége az ágyban, mert az rögzül számára, hogy ez egy bűnös viselkedés, ami rossz, és nem beszélünk róla.

 

Fotó: google.com

 

Ha nem tudjuk elnézni, amikor gyerekünk ilyet csinál, nyugodtan be lehet küldeni a szobájába, és el lehet neki magyarázni, hogy nem rossz dolog amit csinál, csak ez egy olyan dolog, amit nem mások előtt szoktunk csinálni. Ugyanez a helyzet, ha társaságban kezdi el a gyerek simogatni magát. Feltétlenül mellőzzük a kiabálást, ne szégyenítsük meg mások előtt. Hívjuk félre, és beszéljük meg vele, hogy ennek most itt nincs helye, majd ha hazaértünk, akkor a szobájában csinálhatja, ha szeretné.

Ha higgadtan közelítjük meg ezt az egészet, akkor tényleg nagyon hamar lecseng. Észre sem vesszük, és csemeténk már el is hagyta ezt a viselkedést. Sajnálattal közlöm, hogy kamaszkorban ismét visszatér, de az már egy másik hosszas téma. 😀

 

Észrevettétek amikor elkezdődött ez a korszak? Hogyan éltétek meg? 🙂  

 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!