Everyday Life

5+1 dolog, amiért hasznos a LEGO DUPLO

Azon felül, hogy jókat lehet szórakozni játék közben, remekül fejleszti például a gyerekek motoros készségeit.

Körülbelül egy éves volt a kislányom, amikor megkapta az első LEGO DUPLO-ját. Akkor még egy nagyobb darabokból álló fajtát, nehogy véletlenül a szájába vegyen egy darabot és lenyelje. Azóta már négy éves nagylány, több DUPLO készletet kapott.  Mondanom sem kell, egyből szerelembe esett a játékkal, azóta sincs olyan nap, hogy ne lenne valamelyik DUPLO a kezében.

Emlékszem, amikor először a kezébe vette. Nézegette, méricskélte, nem igazán tudta, mihez is kellene vele kezdenie. Ez azonban nem tartott sokáig, hamar rájött a dolog nyitjára, és elkezdte egymásra rakosgatni a darabokat. Sosem felejtem el, milyen mérges tudott lenni, amikor nem sikerült egyik darabot a másikra illesztenie, de nem adta fel, addig próbálkozott, amíg nem sikerült az összeillesztés.  

 

 

 Amikor nagyobbacska lett, már megpróbálkozott a konkrét cukrászda, lovarda összeállításával is, először kevesebb, majd egyre nagyobb sikerrel. Az évek során rengeteg mindent figyeltem meg a kislányomon, miközben együtt játszottunk a LEGO DUPLO-val. Sorra vettem azokat a dolgokat, melyekben a DUPLO segítette a fejlődését:

 

  1. Fejleszti a kitartást

Elképesztő kitartásra tett szert. Azáltal, hogy nem adta fel a játékot, amíg össze nem tudta rakni, más dolgokban is ugyanolyan kitartó lett, mint a duplózásban. Kitartása megmutatkozik például a sportjátékokban, vagy forma kirakós, puzzle játékokban is.

 

     2.  Megalapozza az idősebb korban előkerülő játékokhoz szükséges kézügyességet

Nagyon szereti a puzzle-t, ami szerintem a DUPLO-nak köszönhető. Mivel megszerette összerakni, összeilleszteni a darabokat, így most idősebb korában ugyanez vonatkozik a puzzle játékokra is. A DUPLO által rengeteget fejlődött a kézügyessége, hamar megtanulta a pici dolgokat is összerakni, megfogni, két ujjal tartani a darabokat.

 

 

 

 

  3. Fejleszti a figyelmet

Mióta DUPLO-val játszik, nagyon sokat fejlődött a figyelme.  Ha nem csak úgy rakosgatjuk, hanem a megadott formákat szeretnénk kirakni, nagyon sok figyelemre van szükség. Ez egy pici gyereknél még nem igazán működik, maximum pár percre köthető le a figyelme, a DUPLO által azonban ez az idő egyre jobban meghosszabodott nálunk, és egyszer csak azt vettem észre, hogy képes órákat elbíbelődni egy-egy játék során.

 

  4. Fejleszti a kreativitás

Hihetetlenül sokat fejlődött a kreativitása. Nálunk apa a kreatívabb, amikor apa és lánya együtt játszanak, olyan dolgokat képesek összeállítani, amik nekem még csak eszembe sem jutottak volna. Képesek egy cukrászda elemeiből kórházat építeni, vagy éppen egy házat, de raktak már össze vonaton guruló mobilházat is. :DD Kreativitásuknak csak a képzelet szabhat határt.

 

 

  

   5. Többfunkciós játék

Ezalatt azt értem, hogy nem csak azt lehet vele játszani, amire rendeltetett. Mi ugyanis szerepjátékozni is szoktunk vele, ami szintén fejleszti a gyerekek képzeletét, kreativitását, beszédkészségét, gondolkodását. Néha nem is rakjuk össze magát a DUPLO-t , csak kivesszük belőle az emberkéket, lovakat, kutyákat, és eljátszunk velük egy történetet. Ez szerintem ugyan annyira hasznos, mintha például báboznánk. A gyerekek megtanulhatják ezáltal a kommunikáció fajtáit, illetve a társas interakciókat.

 

 5+1 Összehozza a családot

Utoljára hagytam, pedig az egyik legfontosabb dolog, az együtt töltött minőségi idő. Szinte minden hétvégén, vagy egy esős délutánon előkerül a DUPLO. Rengeteget nevetünk, viccelődünk, jókat szórakozunk. Ez az a fajta játék, ami nem csak a gyerekeket köti le. A felnőttek számára sem unalmas játék, felnőttként ugyanúgy lehet élvezni, mint gyerekként. Ez pedig azért fontos, mert a felnőttek is sokkal szívesebben játszanak a gyerekeikkel olyan játékot, amit ők is élveznek. 🙂

 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!