Everyday Life

Bárányhimlő, az állandó vitaforrás

Most akkor mivel teszünk jót? Ha oltatunk, vagy ha nem? 

Bárányhimlő régen is volt, most is van, a jövőben is lesz. Töredelmesen bevallom, nem tudom mióta van ellene védőoltás, azt viszont tudom, hogy mi nem kaptunk gyerekként, el is kaptunk a himlőt. Persze olyanok is akadtak, akik ennek ellenére sem kapták el.

De mi is a helyzet a védőoltással? Iszonyatos mennyiségű információt hallani orvosoktól, egészségügyben dolgozóktól, más szülőktől, ami alatt nem a neten olvasott dolgokat értem. Ezek mind olyan információk, melyek tapasztalatokra vannak alapozva, na és persze mindegyik más. Hiszen van olyan szülő, aki nem adatta be az oltás, a gyereke elkapta a bárányhimlőt, de megúszta kórház nélkül. Ennek mesélték az ellentetjét is, amikor szegény gyerek az intenzív osztályon kötött ki.

 

Fotó: pixabay

 

Ahogy minden szülő, én is kikértem az orvosok véleményét, akiktől azt az információt kaptam, hogy érdemes beoltatni a gyerekeket. Az érveik a következők voltak:

 • a közhiedelemmel ellentétben, attól, mert be van oltva a gyerek bárányhimlő ellen, még ugyanúgy elkaphatja a vírust, mint azok a gyerekek, akik nincsenek
 • ha oltottan kapja el a vírust, kevesebb az esély arra, hogy intenzív osztályon fog kikötni, hatszáz millió pötty helyett lesz rajta mondjuk csak száz, és kisebb az esély az szövődményekre
 • hamarabb lezajlik náluk a betegség, mint azoknál, akik nincsenek beoltva

Ez mind szép és jó, viszont hallani olyan verziókat is, miszerint nem esik át a betegségen a gyerek, hanem “megússza” a dolgot. Ennek véleményem szerint viszont az a hátránya, hogy ha felnőttként kapja el, akkor az már veszélyesebb, mint ha gyerekként átesne rajta.

 

Fotó: google.com

 

Rengeteget agyaltuk annó, hogy mit kéne csinálnunk, mi lenne a jó megoldás. Aztán végül az mellett döntöttünk, hogy beoltatjuk a lányunkat. Megmondom őszintén, rettegtem attól, hogy esetleg elkapja a bárányhimlőt, és valami szövődménnyel jár nála. A mostani vírusok már nem olyanok, mint amilyenek a mi gyerekkorunkban voltak. Minden mutálódik, módosul, változik. Ahogy régen egy szúnyogcsípést meg sem éreztük, úgy most egyetlen csípéstől akkora hupli lesz rajtunk, mintha egy méhraj csípett volna meg. Ugyanilyenek a hányós hasmenéses vírusok is. Gyerekként átment rajtunk minden, sokat ittunk, diétáztunk, kész. Most, amikor legutóbb hazahozta a lányom a hasmenéses vírust, konkrétan olyan rosszul voltam, hogy azt hittem megdöglök.

Szóval mindezeket mérlegelve döntöttünk, úgy, hogy megkapja az oltást. Hogy jól tettük, vagy rosszul, azt nem tudom, mindössze bízni tudok abban, hogy a döntésünk helyes volt, és felnőttként nem látja ennek kárát, ha esetleg nem esik át gyerekként a betegségen.

 

Mit gondoltok az oltásról? Beoltattátok/oltatnátok a gyerekeket?

 

 

 

Ha tetszett, köszönöm ha megosztod a barátaiddal is.

Ha van kedved csatlakozz hozzánk a facebookon itt , még több vicces, és érdekes olvasmánnyal várlak.

Éééés... ne felejts el kommentelni, hogy részt vegyél az oldalon kommentelők sorsolásán, és írhass egy posztot a blogra. :)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Gergő Aczél says:

  Dontest hoztatok, a kovetkezmenyek max idovel derulnek ki. Az elet igazabol ilyen.

  De az oltas beadatasaval egy altalatok s a kezeloorvos altal is ismeretlen osszetetelu, szennyezett gyogyszert adtatok a gyereknek..

  Az egyre agresszivabb patogenek kialakulasaban pedig megvan az immunizalas szerepe is.

  Az antibiotikumokra rezisztens bakteriumok mar sokaknak okoznak bajt, a vakcinakra rezisztens, sulyosabb lefolyasu betegseget okozo patogenekhez… En csak csendben gratulalok a gyogyszeriparnak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!