Everyday Life

Bárányhimlő, az állandó vitaforrás

Most akkor mivel teszünk jót? Ha oltatunk, vagy ha nem?  Bárányhimlő régen is volt, most is van, a jövőben is lesz. Töredelmesen bevallom, nem tudom mióta van ellene védőoltás, azt viszont tudom, hogy mi nem kaptunk gyerekként, el is kaptunk a himlőt. Persze olyanok is akadtak, akik ennek ellenére sem kapták el. De mi is… Tovább »

Miért ekkora divat a szájrapuszi?

Egy olyan szokás, amit sosem fogok tudni megérteni. Nemrégiben belefutottam egy cikkbe, melyet egy anyuka írt az egyik lapnak. Ebben a bizonyos cikkben az anyuka azt taglalja, számára miért nem elfogadott az, amikor szájrapuszit adunk a saját gyermekünknek. Teljesen egyet tudok vele érteni, ez az a szokás, amivel nem igazán tudok azonosulni.     Mi… Tovább »

Ezt tedd, ha csemetéd elkezdi felfedezni a testét

Teljesen normális, fogadd el. Előbb-utóbb minden kisgyerek elkezdi felfedezni saját testét, azonban nem mindegy, hogy mi, szülők, hogyan reagálunk erre. Nálunk is beköszöntött ez a korszak, mégpedig a kislányom három éves kora körül. Az, hogy meddig tart, szerintem gyerekenként változó. A test felismerése, felfedezése olyan 5-6 éves korig is eltarthat, azonban maga a maszturbációs időszak –… Tovább »

Jó dolog együtt aludni a gyerekkel?

Megosztó téma. Sokan vannak ellene, és mellette is. Ezt vallom én.  Múlt héten belefutottam egy képbe a közösségi hálón, amelyen egy anyuka szerepel a két kisfiával, miközben alszanak. A nagyobbik kisfiú alszik az egyik oldalon, a másikon az anyuka, közöttük pedig az újszülött. A képet az apuka tette fel az internetre, akinek mindössze annyi volt… Tovább »

Csak olyat várj el a gyerekeidtől, amit te magad is megteszel

Szülőként sokszor olyat várunk el a gyerekeinktől, amiket mi magunk se tudunk teljesíteni.  Mire gondolok? Például elvárjuk, hogy ha szólunk nekik valamiért, akkor azt azonnal megtegyék nekünk. Rakjanak rendet a szobájukban, jöjjenek az asztalhoz amikor kész az ebéd, kezdjenek el öltözködni, mert indulás van iskolába óvodába. Ha beszélünk hozzájuk, elvárjuk hogy hagyják abba amit csinálnak, és ránk figyeljenek. Egyszerűbben fogalmazva… Tovább »

Fontos dolgok, amire a gyerekek taníthatnak minket

A felnőttek számtalan dolgot megtanulhatnak a gyerekektől, az alábbiak azonban igazán fontosak.  Nagyon sok helyen olvastam már, hogy a gyerekek azért születnek olyannak, amilyenek, mert meg szeretnék tanítani valamire a szüleiket, a felnőtteket. Mióta szülő vagyok, látok ebben némi igazságot, hiszen a gyerekekben még olyan alapvető értékek találhatók meg, amik lehet, hogy már rég kivesztek egyes felnőttekből…. Tovább »

Tényleg ennyit kell tudnia a mai gyerekeknek?

Nemrégiben felfedeztem, hogy a lányom tud összeadni és kivonni az 5-ös számrendszerben. Elképedtem, hiszen még csak kiscsoportos. Év elején azt az információt kaptunk, hogy ebben az évben a gyerekeink megismerkednek a hét napjaival, és az évszakokkal. Idén ez a követelmény, ezeket kell tudnia a gyerekeknek kiscsoport végére. Ehhez képest a gyerekek még ötös számrendszerben is… Tovább »

Anya csókja

Az Anya csókja egy olyan technika, amely minden szülő számára jól jöhet, ha pici gyereke van.  Egy gyerek rengeteg veszélynek van kitéve a hétköznapokban. Bárhonnan leeshet, bármikor megütheti magát, orrába, fülébe dughat dolgokat.  Amikor a kislányom másfél éves volt, mindenfélét megpróbált az orrába dugni. De tényleg! A rizs szemektől elkezdve a borsóig, az apróbb játékokat, de még… Tovább »

Mekkora szava van az óvónőknek?

Csupán véleményt alkothatnak, vagy kötelezhetik is szülőket? Egy velünk megtörtént eset kapcsán kezdtem el gondolkozni azon, vajon mekkora szava van az óvónőknek a szülőkkel szemben? Mire kötelezheti a szülőt – ha egyáltalán kötelezheti bármire is – és mire nem. Miben tehet javaslatot, miben nem? Történt ugyanis, hogy az egyik óvónő mindenáron ki akarja vetetni a… Tovább »

Kedves Jézuska! Szeretném ha lenne kenyér, tej, vaj esetleg

Az alábbi levelet a facebookon találtam, nagyon szíven üti az embert.  Egy kisfiú levelet írt a Jézuskának, amelyben leírja, tudja hogy nem kérhet, de ha kérhetne meleget, kenyeret, tejet, és esetleg vajat kérne.  Elgondolkodtató, hogy milyen világot élünk. A gyerekek több tízezer forintos játékoknak örülnek, és kiverik a hisztit, ha éppen nem azt az interaktív… Tovább »

A gyerekeink kevesebbet érnek nálunk?

Olyan téma ez, ami szinte mindennapossá vált sajnos, és lealacsonyítja a gyerekeinket.   Szinte nap mint nap olvasok a közösségi oldalakon olyan mondatokat, mint “Amikor én gyerek voltam nem a számítógép előtt ültem hanem kint játszottam…, 3 évesen nem tableteztem hanem homokot ettem…” . Haladjunk már egy kicsit a korral kérem szépen. Ha nagyanyáinknak lett volna facebbookja, akkor ők… Tovább »

Amikor a feszültség bántalmazássá fajul

A napokban történt egy gyerekgyilkosság, amikor is egy ceglédi anyuka megölte az 1-1,5 éves kisfiát. Biztosan hallott mindenki az esetről. Az eset kapcsán elgondolkodtam, vajon mi vezet odáig, hogy valaki megölje a saját gyerekét. Magam sem gondoltam volna, de megdöbbentő gondolataim voltak ezzel kapcsolatban. Mielőtt gyerekem lett, egy percig nem gondoltam volna, hogy sajnálni kéne… Tovább »

Temetőzés gyerekekkel

Holnap van Mindenszentek, és ilyenkor sokan elgondolkodnak, vajon mi a jobb. Kihagyni belőle a gyerekeket, vagy magukkal vinni. Szerintem (a pszichológusok is egyetértenek velem :D) a jobb az, ha velünk jönnek ki a temetőbe, amikor megemlékezünk halottainkról. Először is azért, mert ha úgy vesszük, ez is egy családi hagyomány, pont olyan, mint a húsvét vagy a karácsony, amikből… Tovább »

A mese, mondóka, és zene varázslatos ereje

Azokban az időkben, amikor a gyerekünk pici, másról sem szól a nap (akár utcán vagyunk, akár otthon) mint a mondókázásról, az éneklésről, és a mesékről. Ami rendjén is van így, hiszen a gyerekek fejlődésének elengedhetetlen részét képezik ezek a dolgok. A mesélés és mondókázás fejleszti a beszédkészséget, fejlődik a képzelőerő, rengeteget tanul a környező világról,… Tovább »

Nátha és köhögés, avagy a betegségek időszaka

Az ősz nem igazán szól másról, mint a nátháról, és a felső légúti betegségekről. Főleg ha csemeténk bölcsibe, oviba kerül, akkor aztán hajjaj, nincs megállás. Állandó orrfújás, vitaminozás, betegápolás a napi program. Mi sem maradtunk ki a jóból, ovikezdéskor kislányomat is behálózta a nátha (annak ellenére, hogy tavaly bölcsis volt), és egyéb megbetegedések szövevényes hálója. De a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!